• barnaby
  • Blog
  • Komentáre vypnuté na Sfarbenie KOI
Na sfarbenie rýb má vplyv aj obsah rozpusteného kyslíka vo vode. Ak je jeho hodnota nižšia, bledne napr. Čierna farba a to isté sa dá povedať aj o červené. Ak bude vo všeobecnosti obsah rozpusteného kyslíka vo vode vysoký, budú naopak farby sýtejšie a pre ľudské oko lahodnejšie.
Okrem hydrochemických podmienok vody má vplyv na kvalitnú sfarbenia či už v oblasti bielej, červenej alebo čiernej farby tiež zdravotný stav rýb, čo je dané veľmi všeobecne vetou, ktorá hovorí, že len zdraví jedinci môžu byť pekne vyfarbený. Koi napadnutý hlavne bakteriálnymi chorobami majú všetky farby bledé a na pigmentových škvrnách sa objavujú povlaky, ktoré sýtosť vyfarbenia prirodzene degradujú. Na tomto mieste je teda potrebné zdôrazniť častú vizuálnu kontrolu osádky v záhradnom jazierku, pretože ak si ryby často prezeráme, ich sfarbenie si väčšinou pamätáme a každú, hoci len malú odchýlku včas spozorujeme. A to je veľmi dôležité, pretože sa hneď môžeme zaujímať o možné príčiny. Väčšinou sa totiž jedná o začiatok nejakého ponižujúceho procesu v jazierku, a ten je potrebné podchytiť!
 

Okrem genetiky a prostredia (vlastnosti vody – predovšetkým tvrdosť, pH a teplota), v ktorom Koi chováme, môže mať krátkodobo vplyv na intenzitu a kvalitu vyfarbenia aj stres z následnej prepravy. U veľkých a starších rýb, ktoré dovážame z Japonska, sa väčšinou farby vplyvom týchto faktorov toľko nemení, ale u mladších Koi môže byť zmena farebnosti zrejmá aj za pomerne krátku dobu. Silne k nej totiž prispieva pobyt v inšpekčnej nádobe a dĺžka času, ktorý ryba strávi v transportnom vaku. A svoju úlohu zohráva tiež prevedenie do novej vody. Ak je však kupovaný kapor Koi inak v poriadku, farba sa rýchlo vráti do pôvodného stavu. V záhradnom jazierku túto problematiku ale riešiť nemusíme, pretože tam sa snažíme chovať Koi v úplnom pokoji a pohode, teda bez stresov.

 
Zopakujeme  si faktory, ktoré farbu v základe ovplyvňujú a ktoré sme si doteraz vymenovali, vieme, že na prvom mieste je genetika a na druhom prostredie, v ktorom Koi žijú, tzn. hydrochemické vlastnosti vody. Dôležité je ale aj kŕmenie, pretože vhodná alebo naopak nevhodná potrava môže farbu rýb výrazne zmeniť – vylepšiť alebo i degradovať. Tu možno len zopakujem (rada chovateľov to určite pozná), že ak budeme preferovať kŕmenie s vyšším obsahom karotenoidov, podporujeme vyfarbenie červené. Zároveň je potrebné ale vedieť aj to, že nie je možné brať túto informáciu ako priamu úmeru, pretože je tu väzba aj na farbu bielu. Ak preženieme úplne cielene kŕmenie potravou, ktorá má vysoký obsah karotenoidov, červená bude skutočne výrazná, zároveň ale začne úplne logicky žltnúť farba biela. Je teda potrebné nájsť určitý kompromis. Tiež je dobré vedieť, že z hľadiska prísunu karotenoidov je lepšie ako umelo vyrobené granuly používať krmivá prírodného typu.

Bielu farbu, čo sa možno u nás moc nevie, je možné ovplyvniť tiež. K jej zvýraznenie sa dá využiť biely íl, ktorý musí byť ale zdravotne nezávadný. V Japonsku sa predáva vo forme bieleho prášku a je bežne dostupný. Po zmiešaní s vodou z neho nie je problém vyrobiť riedku bielu kašu a v nej obaliť krmivo, ktoré následne kaprom Koi podávame. Japonskí chovatelia to robia hlavne v čase pred výstavami, kedy sa snažia farebnosť rýb “vyladiť” na najvyššiu možnú úroveň. V prípade, že pre výživu rýb používame granule s vyšším obsahom tuku ( “mastnejšie kŕmenie”), stačí ich len zmiešať s určitým množstvom tohto ílového prášku, pretože ten sa na ne vďaka lepivému povrchu nabali a ryby ho bez problémov skonzumujú. Okrem toho, že íl podporuje biele vyfarbenie rýb, je dobrý aj na trávenie. Ak teda budeme čas od času kŕmiť krmiva s prísadou ílového prášku, vyčistíme rybám čreva, čo je pre ich peristaltiku veľmi dobré.

Možno najjednoduchší spôsob, ktorý sa v japonských chovoch hojne využíva, je urobiť biele ílové mlieko, ktoré nalejeme do vody. Musíme ale počítať s tým, že než sa voda vyčistí, bude po určitú dobu čiastočne zakalená, a my na Koi dobre neuvidíme. Je to ale len na krátky čas. Pri vylepšovanie bielej farby Koi musíme ale použiť skutočne biely íl, nie u nás známy klasický červený.
Dávkovanie v čase nie je nijako pevne stanovené, v záhradnom jazierku môžeme túto “ílovou kúru” opakovať bez problémov v podstate neustále. Na tomto mieste sa ešte musím vrátiť ku genetike, ktorá je pre kvalitnú bielu farbu veľmi dôležitá.